Brno je tak první městem v České republice, které podobnou podporu zavádí. Při přípravě programu Zeleň střechám, který se otevře v červnu, pomáhala i naše nadace. Díky Otevřené zahradě pod Špilberkem totiž máme několikaleté zkušeností se zaváděním zelených střech a měřením jejich vlivu na vodní režim a teploty.

„Zelené střechy jsou možná nejúčinnější prevencí proti přehřívání města a vzniku městských tepelných ostrovů. Veškerá voda, kterou zelené povrchy zachytí, se totiž znovu vypaří a tím ochladí širší okolí. Měření ze zelených střech v naší Otevřené zahradě ukazují, že její povrchová teplota je blízká  okolním trávníkům a stromům. Podle druhu navíc dokáže vsáknout až sto procent srážek, které by jinak stekly zbytečně do kanalizace. Klasické střechy se přitom rozehřívají i na sedmdesát stupňů Celsia a v případě přívalových dešťů přispívají k přehlcení kanalizace,“ shrnuje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Žádosti se budou podávat ve dvou skupinách, šanci na vyšší podporu mají fyzické osoby, sdružení vlastníků jednotek a ti, kteří vsadí na intenzivní zelenou střechu. O příspěvek nepřijdou ale ani firmy a realizátoři lehčích extenzivních povrchů. Dotace na metr čtvereční se budou pohybovat od 900 do 1 400 korun. Žadatelé rovněž obdrží příspěvek na odborný posudek ve výši až 10 000 Kč.

Výzvy k podávání žádostí o dotace budou otevřeny od 1. června do 30. listopadu 2019. Jednotlivé žádosti budou posuzovány průběžně. Podmínkou je střechu vystavět na území Brna.

Více informací