Instalovali jsme první totem v Praze.

Naše nadace instalovala v Praze zbrusu nový sčítač cyklistů a pěších, který pomůže lepšímu mapování potřeb bezmotorové dopravy.
Na displeji dvoumetrového totemu v Praze na Podolském nábřeží svítí čtyři sady čísel. Zobrazují, kolik chodců a cyklistů tudy prošlo nebo projelo za den i za rok. Tyto informace poslouží při plánování budoucích investičních plánů pro bezmotorovou dopravu. Slavnostní spuštění nového sčítače se uskutečnilo při příležitosti Evropského týdne mobility, který upozorňuje na přednosti šetrných způsobů dopravy.

Nepřehlédnutelný, bílo-modrý sloup u cyklostezky u Podolského nábřeží eviduje počet procházejících chodců a projíždějících cyklistů a tyto údaje zobrazuje v reálném čase na displejích. Kromě toho bude zařízení zobrazovat čas, datum a aktuální teplotu. Naměřené týdenní i měsíční hodnoty tak v rámci celého roku pomohou získat informace o aktivitě chodců i cyklistů, a to včetně vlivu teploty a ročního období na jejich počet.

Všechna naměřená data bude možné sledovat také online na webových stránkách jednak na www.praha.eu, tak i na www.cistoustopou.cz. Počet cyklistů za den i za rok, rozdělených podle směru jízdy, se bude aktualizovat každých patnáct minut. Vývojový graf pak může pomoci odhadnout trend v chování pražských chodců i cyklistů.

„Měření intenzity bezmotorové dopravy nám navíc umožní lépe plánovat a vyhodnocovat investice do městské infrastruktury, městských plánů mobility a dalších projektů. Díky sčítačům poznáme, která místa jsou nejvytíženější, a kde tedy bude potřeba častěji rekonstruovat, obnovovat dopravní značení a vybavovat okolí stojany na kola a další infastrukturou.“
Petr Dolínek, radní pro dopravu

Další výhodou nového sčítače je jeho přehlednost. Tu ocení každý kolemjedoucí cyklista a motorista, který se v číslech snadno a rychle zorientuje.

„Totem jsme umístili vedle dělené stezky pro chodce a cyklisty na Podolském nábřeží u Vyšehradské skály. Symbolicky se totem nachází na jedné z nejfrekventovanějších stezek v Praze. Místo jsme vybrali tak, aby totem byl dobře čitelný a současně nenarušoval přirozený krajinný ráz a aby nikterak neomezoval volných průchod či průjezd monitorovacím místem.“
Petr Štěpánek, starosta Prahy 4

Zobrazovací zařízení je propojeno s nedalekým sčítacím zařízením. Cyklisté jsou evidování prostřednictvím indukčních smyček zabudovaných v povrchu dělené stezky pro cyklisty, chodci pak pomocí tepelného čidla. Tyto technologie nepořizují žádný zvukový ani obrazový záznam, takže Pražané nemusí mít obavy, že by byli při cestě jakkoliv sledováni.

„Provoz sčítače je možné sledovat na dálku, aby byla zajištěna kontrola a co nejkratší doba vyřešení jeho případného výpadku.“
Luboš Kala, Nadace Partnerství