Díky kampani Stromy svobody 1918-2018 Nadace Partnerství bude vysazeno během října nejméně tisícovka nových Stromů svobody. Ty budou lidé sázet na připomínku letošního staletého výročí Československa. Samotná Nadace Partnerství spolu se společností Arboeko, Nano Energies, C&A, GLS nebo Českou radou dětí a mládeže poskytne 240 lip. Další komunity po celém Česku přihlašují spontánně další výsadby, ve spolupráci s velvyslanectvími nebo Českými školami se připravují také oslavy a sázení Stromů po celé Evropě i ve Spojených státech.

„Nyní jsme v půlce našeho cíle vysadit symbolických 2018 stromů. Uvítáme všechny, kdo se budou chtít přidat a být zaznamenáni v naší mapě na www.stromysvobody.cz, která bude sloužit jako digitální pokladnice příběhů české a slovenské státnosti,“ vybízí ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Vedle letos nově rostoucích stromů web čítá i přes tři tisíce exemplářů, které byly vysázeny v minulých sta letech.

Celorepublikový výsadbový happening vyvrcholí v týdnu od 20. do 28. října, ve kterém je koncentrováno největší množství veřejných akcí. „V prvních letech samostatné republiky se sázelo prakticky ve všech obcích. Jednalo se o často velké lidové veselice za přítomnosti škol, spolků, lokálních politiků a firem. Chceme, aby se 28. říjen stal opět pevně spjatý s tradicí sázení stromů, ve které se bude pokračovat každoročně,“ přibližuje ambice kampaně její koordinátorka Zuzana Šeptunová.

Stromy svobody nebudou nově zdobit jen česká a moravská města a vesnice. Oslavit československé jubileum plánuje i řada krajanů. „Sázet budou žáci a učitelé Československé školy v Drážďnanech přímo 28. října, o den dříve se zapojí Československá škola v Pittsburghu. Na americké půdě bude od 18. října růst také Strom svobody v pensylvánském Betlémě. Ten vysadí na půdě Moravian College jeden z patronů kampaně, ilustrátor dětských knih Petr Sís. V nedalekém Brooklynu plánujeme také výsadbu spolu s První unitářskou církví, jejíž členkou byla i Charlotta Masaryková,“ popisuje Zuzana Šeptunová. Anglosaské stromy doplní lípy v Bristolu a Oxfordu, kde krajanské setkání proběhne již 13. října.

Do kampaně se zapojí i české a slovenské ambasády. Od konce září již připomíná boj malých národů za nezávislost Strom svobody v norském městě Koppang. Ten společně zasadili český velvyslanec v Norském království Jaroslav Knot a velvyslankyně Slovenské republiky Denisa Frelichová.

„Těšit se můžeme i na olivovník nebo pomerančovník svobody v Madridu, který plánuje tamní ambasáda vsadit do země 26. října. Jedna z nejvíce exotických lokalit pro nový Strom svobody by měla být Manila, kde výsadbu domlouváme s českou ambasádou na Filipínách. Během říjnových jarních prázdnin na Novém Zélandu vysadí lípu také místní Česká škola Dunedin,“ přibližuje Zuzana Šeptunová. Chybět pak nebudou ani města na Slovensku a Ukrajině.