Zelené střechy v Otevřené zahradě pomáhájí zvládat horka

Nadace Partnerství od roku 2016 monitoruje vliv zelené střechy na teploty v Otevřené zahradě. Výsledky měření ukazují, kudy se mohou ubírat plány měst na boj s vedry.
Rizika vyplývající z rostoucího počtu tropických dnů v kombinaci se srážkovým deficitem posledních let, vysýcháním vodních zdrojů a dalšími důsledky klimatických změn přinutí brzy města ke změnám plánování a k provádění vlastních adaptačních strategií. Takzvaný tepelný ostrov města a rozdíl v teplotách oproti okolní krajině až o pět stupňů se projevuje zejména v noci, kdy městská infrastruktura sálá naakumulované teplo a lidé hledají záchranu v překotné instalaci klimatizací, které k přehřívání také přispívají.

Nejúčinnější prevencí proti vzniku městských tepelných ostrovů se ukazuje být právě rozšiřování zeleně zejména na střechách, fasádách a technických konstrukcíchTo alespoň ukazují unikátní data ze zelených střech v Otevřené zahradě. Vodní a energetická bilance areálu, na kterou se Nadace Partnerství zaměřuje společně s profesorem MENDELU Maďerou, potvrzuje, že intenzivní zelená střecha zadrží veškeré srážky. Za více než dva roky monitoringu z ní odteklo pouhých pětatřicet litrů vody při červencové bouřce v roce 2016.

Srovnani-strech,-rijen-2017,-dynova-slavnost.jpg

Levnější a v praxi více uplatnitelnou variantu kvůli omezené nosnosti stávajících konstrukcí tvoří extenzivní zelené střechy osázené sukulenty. Pro porovnání účinnosti „těžké“ a „lehké“ střechy byla na pultové střeše venkovní kuchyně Otevřené zahrady vloni na podzim instalována speciální technologie. Rozchodníkový koberec, poskytnutý pro tento výzkum od společnosti SEDUM TOP, na čtyři centimetry tlustou minerální vatu. I tato střecha dokázala za sedm měsíců měření zadržet devadesát procent veškerých srážek. Právě tuto technologii je možné uplatnit na velkém spektru městských střech při jejich rekonstrukci – od garáží až po panelové domy nebo školy.

Veškerá voda, kterou tyto zelené povrchy dokáží zachytit, se znovu vypaří, a tím přispívá k ochlazování města v letních vedrech. Měření ze zelené střechy ukazují, že její povrchová teplota je blízká okolním trávníkům a stromům. Klasické střechy se přitom rozehřívají až na šedesát i sedmdesát stupňů Celsia

Zelena-strecha-2014.jpg

Důležitý je vliv zelených střech na energetickou bilanci. Rostliny ve vegetační sezóně od dubna do října dokáží svým výparem spotřebovat až šedesát devět procent energie ze slunečního záření, které by jinak ohřívalo město. Podobně jako zelené střechy se chovají i stromy, jejich ochlazovací efekt tak přispívá rovněž ke zlepšení městského mikroklimatu.

Na tato unikátní data nyní nově naváže i sledování účinnosti zelených fasád a dalších typů zelených střech v areálu společnosti LIKO-s ve Slavkově. Ta ve spolupráci s MENDELU a Českým vysokým učením technickým zahájila čtyřletý výzkumně aplikační projekt podpořený Technologickou agenturou České republiky.

Podívejte se na výsledky měření na portálu Otevřené zahrady.