Mezi účastníky nechybělo několik skautských oddílů, Československá obec legionářská, žáci z několika základních a mateřských z Mnetěše, Jílové u Prahy nebo Kostelce, zástupci Ministerstva životního prostředí a řady firem. Lopatu vzali do ruky i partneři kampaně, jako je písničkář Miroslav Paleček, populární moderátor a starosta Vladimír Kořen, architekt Martin Rajniš nebo olympionici Gabriela a Petr Koukalovi.

„Je to skvělá symbolická záležitost a ke všemu ještě dlouhodobá. Nyní žijeme v době, kdy je více než třeba si svobodu a demokracii připomínat,“ říká olympionik Petr Koukal.

Architekt Martin Rajniš důvod, proč přijel pod Říp, okomentoval takto: „Celý život hledám svobodu. Když vidím tolik skvělých lidí, kteří si skrze tyto stromy chtějí svobodu připomínat, tak jsem opravdu šťastný. Přemýšlím nad tím, proč je takovýchto akcí pořád málo. Držím Nadaci Partnerství palce, aby v těchto aktivitách pokračovala a rozrůstala se.“

Svůj strom bude mít v aleji i prezidentský kandidát Michal Horáček. „Žiju kousek odsud v Roudnici a těším se, že moje dcera Julie, která dnes se mnou sázela, sem třeba jednou vezme své děti a bude si užívat stín již vzrostlých lip,“ okomentoval svou přítomnost Horáček.

K sázení se přidal i Vít Dorin, předseda ČSOL Jednota Brno 2: „Legionáři stáli u zrodu samostatného Československa a byli jedním ze základních pilířů tohoto státu. My jako nositelé jejich odkazu a jejich potomci tyto aktivity samozřejmě podporujeme.“

Jedna z účastnic sázení Eliška Třetinová vysvětlila svou motivaci následovně: „Přijela jsem pod Říp, abych strávila hezký den s přáteli venku a připomněla si dnešní významné datum netradičně.“ V podobném duchu mluvili i skauti a skautky ze 170. oddílu Malá Strana. „Stromy sázíme již potřetí, chtěli jsme být na výpravě se svými kamarády na čerstvém vzduchu a podpořit přírodu, aby si ji mohly užívat i další generace.“

Na místě byli i zástupci firem a organizací, kterou kampaň podpořili, jako je Česká spořitelna a její nadace, Lesy ČR Nano Energies, SKANSA, Premiato, Green David, Asekol, GLS, GrEco JLT, Zavlažovací vaky, Montato Valtr, Česká zemědělská univerzita nebo Cetin. „Tradice k České spořitelně neodmyslitelně patří. Jsme rádi, že můžeme být součástí kampaně, která nejen podporuje životní prostředí a připívá ke kvalitě místního života. Stromům přejeme sílu, dlouhověkost a svobodu,“ shrnul zástupce generálního partnera výsadby Milan Hašek z České spořitelny.