Miroslava Floriánová
tel.: (+420) 515 903 125
miroslava.florianova@nap.cz

David Kopecký
PR manažer projektů zaměřených na stromy a vodu
tel.: (+420) 515 903 123 | gsm: (+420) 721 468 231
david.kopecky@nap.cz

Simona Škarabelová
komunikace s partnery a sponzory
tel.: (+420) 515 903 136 | gsm: (+420) 777 556 857
simona.skarabelova@nap.cz

Zuzana Šeptunová
koordinátorka kampaně
tel.: (+420) 515 903 127 | gsm: (+420) 775 856 985
zuzana.septunova@nap.cz

Arboristé pomáhají zachránit Stromy svobody

Nadace Partnerství ve spolupráci s osmnáctkou arboristů sponzorsky ošetřuje Stromy svobody.
Na osmadvacet Stromů svobody ve zhoršené kondici se dočká odborného ošetření. Ozdravení jubilejních lip provede sponzorsky osmnáct certifikovaných arboristů, kteří se takto rozhodli významné stromy podpořit. Kampaň tak vedle mapování jubilejních stromů a výsadby nových klade důraz i na starost o stávající exempláře jako metaforu péče o kořeny české demokracie.

Odborného zásahu se tak již dočkala takřka stoletá Lípa svobody v Pavlicích, která trpí přítomnosti silnice, solení a podkopání kořenů sítěmi. Ošetřil ji arborista Robert Kohout z Arbo Kohout. V závěru školního roku se spolu s žáky brněnské ZŠ Kuldova ujal lípy vysazené za pražského jara arborista Tomáš Šarapatka z firmy Kácení ŠarapatkaArborista Jan Skořepa ze společnosti Zdravý strom se zase zaměril na prosychající lípu v Radlicích u Volfířova, její odborné ošetření by mělo zabránit vzniku dutiny v dosud zdravém kmeni.

V Hlízově zase do koruny Lípy svobody vyšplhal arborista Jří Málek, kde jeho zdravotní ořez místní spojili s programem pro školy. O větve, které hrozily spadnout na silnici, odlehčil Lípu svobody v Číchově arborista Petr Zvědělík z firmy Stromolezectví. Ve stejný den zase v Uničově na Masarykově náměstí lidé obdivovali stromolezce Štěpána Krieglera z Tree Servisu. Naposledy pak ve Zdibech dominantu širého okolí z roku 1941 ošetřil Ondřej Mourek ze Strom Mourek.

Práci arboristů bude moci lidé obdivovat zase 15. sprna v Kadově u Blatné, kde si Jan Spěváček ze stejnojmenné společnosti.