Dvojice komunitních zahrad z Ústí nad Labem získala ocenění Zelená oáza roku

Letošní ocenění pro nejlepší projekty z programu Zelené oázy si odnášejí společně dva komunitní projekty z Ústí nad Labem.
S oceněním se pojí finanční odměna patnáct tisíc korun pro každý ze spolků, které mohou libovolně využít k rozvoji svých projektů. V pravidelném grantovém programu Zelené oázy na podporu začlenění zeleně a vodních prvků do urbanizovaného prostoru se každoročně rozdělí téměř 1,5 milionu korun. Prvníoceněný spolek Žížala na terase buduje novou komunitní zahradu na sídlišti Severní Terasa, druhý oceněný spolek Krásné sousedění zase tvoří komunitní zahradu na sídlišti Krásné Březno.

„Při rozhodování jsme ocenili zejména to, že oba spolky navzájem spolupracují a dokázali navázat spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně, v rámci níž se její studenti podílejí na podobě a vybavení zahrad. Rozhodující pro nás dále bylo, že pořádají nejrůznější vzdělávací akce a workshopy o komunitním zahradničení pro veřejnost. Tím inspirují ostatní obyvatele nejen v Ústí nad Labem k založení vlastních sousedských míst zeleně.“

Tomáš Pavlík, mluvčí společnosti MOL ČR.

Díky projektu Zahrada mezi paneláky vzniknou základní prvky tamní udržitelné zahrady. Mezi ně patří sběr dešťové vody a plot, který ochrání zahradu před návštěvou zvířat.

„U nás na sídlišti nám chybělo místo pro setkávání maminek s malými dětmi, kde by mohly běhat bosé a prozkoumávat přírodu. Také máme v našich řadách aktivní seniory, kteří hledají aktivní tvořivý program. Společná motivace pro nás všechny potom byla blízkost prostoru pro zahradu v docházkové vzdálenosti od bydliště. Ten chceme ze zanedbaného plácku plného odpadků přeměnit na příjemný veřejný prostor pro všechny obyvatele sídliště.“

Marta Šašková, spolek Žížala na terase

Pro spolek Krásné sousedění bude letošek také první pěstební sezónou jejich komunitní zahrady v Krásném Březně.

„Náš projekt, stejně jako spolek, vznikl z osobní potřeby změnit veřejný život na sídlišti, na kterém žijeme. Krásné Březno je jednou z nejzelenějších čtvrtí v Ústí nad Labem, ale zároveň je sídliště považováno za vyloučenou oblast. Proto jsme se rozhodli vytvořit lidem bezpečný prostor, kde se mohou scházet. Zatím jsme se nesetkali ani s vandalismem, ačkoliv nám to mnozí předpovídali.“
Aleš Bárta, spolek Krásné soustředění

Letošní výzvu vyhlásíme spolu se společností MOL ČR 30. srpna. Další informace ke grantovému programu najdete na zde