První místo v Cyklobarometru obhájil Hradec Králové. Dotáhla se na něj Olomouc.

Více než dvanáct set účastníků kampaně Do práce na kole se letos zapojilo do druhého ročníku ankety Cyklobarometr měst. Vítězem se po roce stal Hradec Králové.
Jak se cítí cyklisté ve svém městě? Kde jsou pro ně nejlepší podmínky? Kde se jezdí příjemně a kde naopak ne? A jak si města vedla oproti minulému roku? To vše zjistil Cyklobarometr měst, který společně s dalšími partnery organizovala již podruhé Nadace Partnerství.

Cyklobarometr-2017_fb.png

Hlasy cyklistů rozhodly, že i po roce je městem cyklistice zaslíbeným Hradec Králové. Na ten se ale dotáhla Olomouc, která se zároveň stala Skokanem roku, když v žebříčku přeskočila Pardubice a Otrokovice. Proto právě Olomouc získá od Nadace Partnerství jako cenu sčítače cyklistů Eco-counter na tři měsíce zdarma.

O jednu příčku si pohoršily letos třetí Pardubice a čtvrté Otrokovice. Rozdíl mezi prvním a čtvrtým je ovšem naprosto nepatrný. Všechna čtyři města se vešla do čtyř setin. Na opačném konci se nachází severočeský Liberec, který napodobil loňské nelichotivé umístění, kdy skončil předposlední. Letos se umístil na úplném chvostu, a to i kvůli tomu, že Ústí nad Labem nedosáhlo na potřebný minimální počet respondentů a do celkového hodnocení tedy nebylo zahrnuto.

Z celkového hodnocení vyplývá, že si města trochu polepšila. Průměrná celková známka je 3,29, což je o čtyři setiny lepší než loni. Nejmírnější byli respondenti v hodnocení celkového stavu cyklodopravy, který ohodnotili známkou 3,07. Naopak nejhůře hodnotili komfort na cyklostezkách, kde se zjišťovala třeba šířka cyklostezek nebo kvalita povrchu.

Další informace najdete na www.cyklobarometr.cz

Anketu organizuje Nadace Partnerství za podpory Auto*Mat, o.s.Českou cyklistickou federací a Asociací cykloměst.