Evropská síť dálkových cyklotras EuroVelo oslaví již 20 let od svého založení v 1995 během výročního zasedání Evropské cyklistické federace v Bruselu. Propagace cyklotrasy EuroVelo 7 – Sluneční trasy byla hlavním tématem letošní mezinárodní cyklojízdy s názvem Týden na kole, kterou ve spolupráci s Ústeckým a Středočeským krajem, Jihočeskou nadací cyklostezek a magistráty měst Drážďany, Děčín, Ústí n.L., Prahy a Českých Budějovic a rakouskými partnery zorganizovala mezi 18.-24.květnem 2015 již po dvanácté v řadě Nadace Partnerství.  Na 30 českých, německých a rakouských cykloturistů projelo 600 km dlouhý úsek evropské trasy od radnice saské metropole Drážďan, přes Děčín, Ústí n/L., Litoměřice, Mělník do Prahy a dále přes České Budějovice a Český Krumlov až do hornorakouského Freistadtu.

EuroVelo 7 – Sluneční trasa je se svými 7.409 km jednou z nejdelších evropských cyklotras EuroVelo, která spojuje norský Nordkapp s prosluněnou Maltou. V našem regionu je tato trasa především spojnicí dvou nejvýznamnějších řek a zároveň nejpopulárnějších stezce v Evropě – Labskou a Dunajskou stezkou. V Česku je to právě Vltava, která významně propojuje oba veletoky a na hranici Česka a Rakouska tvoří i důležité rozvodí mezi Černým a Severním mořem,“ říká Daniel Mourek, zástupce Nadace Partnerství a zároveň člen evropské rady EuroVelo.
V Německu a Česku tvoří základ evropské trasy EuroVelo 7 především Labská stezka www.labska-stezka.cz z Drážďan přes Děčín, Ústí n.L., Litoměřice, Roudnici n.L. až po Mělník, v úseku Mělník – Praha, České Budějovice, Český Krumlov po Vyšší Brod je páteří trasy národní cyklotrasa 7 – Vltavská cyklistická cesta. Účastnící cyklojízdy využili na své cestě výhradně služeb Cyklisté vítáni  www.cyklistevitani.cz  a zpropagovali i první rezervační portál pro cykloturisty v Česku od Nadace Partnerství www.ubytovaninakole.cz.
Cílem propagační cyklojízdy bylo především celkové proznačení evropské cyklotrasy EuroVelo 7 jednotným značením s evropským  logem, názvem Sluneční trasa a číslem 7, stejně jako dlouhodobé větší přimknutí trasy k Vltavě a propagace turisticky atraktivních kulturních metropolí našich krajů, nově rekonstruovaných zámků jako je zámek Veltrusy se svým zámeckým parkem ale třeba i české vinařské tradice formou návštěvy vinařského domečku v Mělníku a setkání s majitelkou, paní Bettinou Lobkowicz. V rakouském Mühlviertelu cyklojízdu přivítal starosta obce Windhaag u Freiustadtu a ukázal nově vybudované multifunkční návštěvnické centrum Zeleného pásu www.greenbeltcenter.eu.

NEJ z cyklojízdy podél EuroVelo 7

Nejstarší účastník: Walter Paizoni, Linec, 83 let
Nejmladší účastník: Jussipekka Ikála, Finsko, 22 let
Nejdelší etapa: Mělník – Nová Živohošť, 142 km
Nejdelší etapa politika: Děčín – Ústí n.L., Mgr. Hana Cermonová, náměstkyně primátora Děčína
Nejvyšší místo: přírodní park Poluška, 750 m.n.m.
Nejníže navštívené místo: Drážďany
Nejprestižnější navštívená adresa: Úřad vlády ČR, Praha
Nejvřelejší přijetí pelotonu: radnice v Českých Budějovicích, Ing. Petr Holický, náměstek primátora Českých Budějovic
Nejlepší kulinářský zážitek: piknik CK Enthusia v NP Saské Švýcarsko u Labe
Nejzajímavější degustace vín: vinařský domeček Lobkowiczů v Mělníku a degustace s paní Bettinou Lobkowicz
Nejzajímavější expozice: nově otevřené centrum evropského Zeleného pásu ve Windhaagu, Horní Rakousko
Nejromantičtější místo na trase: Brána do Čech, Ústecký kraj
Nejhezčí západ slunce: viděno z mělnického zámku nad Českým středohořím
Nejadrenalinovější zážitek: průjezd pelotonu centrem Prahy
Cyklostezka s největším převýšením: úsek Týn n.V. – Hluboká n.V.
Nejlepší ubytování: zařízení Cyklisté vítáni na trase…
Nejhezčí výhled: pohled na Český Krumlov
Nejzajímavější jízda po řece: tažný přívoz ve Vraném n.V.
Nejhromadnější oprava kol: BajkAzyl Praha…

Poděkování všem partnerům, kteří pomohli se zdárným průběhem akce či převzali nad akcí záštitu:: Ústeckému a Středočeskému kraji, Jihočeské nadaci cyklostezek, hl.m. Praze, magistrátům měst Drážďany, Děčín, Ústí n.L. a České Budějovice, radnici obce Vrané n.V. destinační agentuře České středohoří, evropskému GreenBelt centru ve Windhaagu a CK Enthusia a cyklodílně BajkAzyl Praha jakož i všem zúčastněným! Děkujeme.

Hlavní organizátor cyklojízdy a koordinátor evropský cyklotras EuroVelo a Labské stezky v ČR:
Ing. Daniel Mourek, daniel.mourek@nap.cz
tel.: +420 274 816 727, +420 736 747 361