Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Zdeňka Prokopová

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel.: 515 903 121 | 777 688 334
zdenka.prokopova@nap.cz

TZ: Zapojte se do podzimní výsadby stromů. Nadace ji finančně podpoří

Přečtěte si více informací o naší grantové výzvě. Fotografie ke stažení jsou dole.
Brno (6. březen 2017)Co mají společného Růženka, Pařížanka, Panenka z Hlučína, Tragédie, Božena Němcová, Pastelka, Car Alexander, Perla z Bezdězu či Špendlík? Jedná se o staré odrůdy ovocných stromů, které se na našem území pěstovaly zhruba do poloviny minulého století. Nadace Partnerství nabízí finanční podporu ve výši až 30 tisíc korun všem spolkům, sdružením, školám a obcím, které chtějí výsadbou stromů zlepšit své prostředí. Podmínkou však je, aby se jednalo právě o staré ovocné odrůdy, nebo druhy stromů, které jsou na našem území původní (lípy, duby, jeřáby, javory apod.). Do sázení by se navíc měli zapojit dobrovolníci z řad místních. Žádost je možné podat do 30. dubna. Podrobnosti, jak příspěvek získat, jsou dostupné na www.nadacepartnerstvi.cz v sekci zaměřené na granty.

Polní cesta, cyklostezka, školní zahrada, nevyužité veřejné prostranství, bývalá černá skládka - na těchto místech by mohly na podzim díky grantům Nadace Partnerství přibýt nové stromy. „Podporujeme návrat ovocných dřevin do krajiny, protože se lépe přizpůsobují našim přírodním a klimatickým podmínkám. Zároveň jejich sázení přispívá k obnově vzhledu krajiny takové, jak ji znaly naše babičky a prababičky – pestré a členité,“ říká koordinátorka grantů Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství. Kromě zvyšování estetické funkce v naší často monotónní zemědělské krajině, pak lidem poskytují ochranu před sluncem a samozřejmě chutné plody. „Je nám líto, že dovoz ovoce do ČR začíná převažovat nad tím, co u nás vypěstujeme. Až nově vysazené stromy povyrostou, budou si je moci lidé otrhat, protože podmínkou udělení grantu je výsadba na veřejně přístupném místě. Posílí se tak alespoň částečně potravinová soběstačnost místních komunit,“ vysvětluje Zuzana Šeptunová.

Výše nadačního příspěvku na podzimní výsadbu stromů se pohybuje od minimálně 10 tisíc do maximálně 30 tisíc korun a je možné ho využít ke koupi sazenic stromů a keřů, kůlů, ochranného pletiva a dalšího potřebného materiálu. Cílem grantu je zapojit do zlepšování životního prostředí širokou veřejnost, a tak by se výsadby měli zúčastnit obyvatelé různých věkových skupin. Když si totiž stromy sami vysadí, mají k nim lepší vztah, pečují o ně, váží si jich a je méně pravděpodobné jejich poškození. Spolky, školy, obce a další organizace, které chtějí grant obdržet, musí počítat také s následnou péčí o vysazené stromy, a to po dobu minimálně 5 let.

Podzimní výsadby stromů může Nadace Partnerství finančně podpořit díky přispění společnosti MAKRO a jejich společnému projektu Stromy místo letáků. „Sázení stromů s nadací podporujeme již osmým rokem. Kromě ekologického hlediska na výsadbách oceňujeme i přístup, díky němuž místní lidé opět získávají kontakt s přírodou a půdou ve svém okolí. Doslova si na ní musí sáhnout,“ dodává Romana Nýdrle z Makra. Na výsadby kromě této společnosti přispívají také firmy Ahinsa shoes, Reda, Svěřenské fondy a trusty, běžci závodů RunCzech a další dárci skrze veřejnou sbírku Nadace Partnerství.

Poznámky pro editory
  • Nadace Partnerství se výsadbou stromů dlouhodobě zabývá. Od roku 2004 se díky finančním příspěvkům nadace a dobrovolné práci aktivních lidí podařilo v České republice vysadit téměř 58 tisíc stromů a keřů.
  • V roce 2016 se díky nadačním příspěvkům vysadilo 880 stromů a keřů na 20 místech republiky.