Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Zdeňka Prokopová

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel.: 515 903 121 | 777 688 334
zdenka.prokopova@nap.cz

TZ: O granty na Zelené oázy soutěží sto čtyřicet jedna projektů. Vítězové si rozdělí 1,4 milionu korun.

Celkem sto jednačtyřicet projektů z dvanácti krajů se přihlásilo do třetího ročníku grantového programu Zelené oázy.
Jeho prostřednictvím rozdělí Nadace Partnerství a společnost MOL Česká republika 1,4 milionu korun. Podpoří tak vznik lokálních projektů, které do měst a obcí pomohou navrátit zeleň a vodní prvky. Z přihlášených projektů vybere komise přibližně dvacítku úspěšných. Výsledky budou známy v půlce února.

Z grantového programu mohou obce, školy nebo další instituce financovat například nákup sazenic, materiálu, dále odborné poradenství nebo přípravu a tisk výukových a propagačních materiálů. Od roku 2015 se jeho prostřednictvím podařilo podpořit již 41 projektů v celkové částce téměř tří milionů korun. Letos k nim přibude přibližně dalších dvacet, díky kterým po celé České republice obce, školy, nebo místní spolky vysadí nové stromy, keře a byliny nebo například vyčistí vodní toky. Kromě Libereckého a Karlovarského kraje mají své zastoupení všechny kraje republiky. Nejvíce přihlášených projektů, celkem devatenáct, je z Jihomoravského kraje.

Přihlášené projekty nyní posoudí odborní hodnotitelé. V lednu vybere komise ty nejlepší z nich, které grant získají. „Chceme, aby projekty pomohly v co největší míře propojit obyvatele obce nebo města. Společná aktivita je vynikajícím nástrojem, jak lidi učit zodpovědnosti k místu, ve kterém sami žijí. To bude tedy jedním z hlavních kritérií,“ vysvětluje grantový manažer František Brückner z Nadace Partnerství. Mezi další kritéria pak budou patřit například vhodný výběr druhů rostlin pro daný prostor, kvalita zpracované žádosti s konkrétními výstupy, které povedou ke zlepšení životního prostředí.

„Zájem o třetí ročník nás tentokrát mile překvapil. Ukazuje se, že program Zelené oázy si v kalendáři obdobných projektů v ČR našel už svoje pevné místo a především důležitou důvěru žadatelů o grant,“ uvedl Tomáš Pavlík, CSR společnosti MOL Česká republika.

„Každé i jakkoliv malé opatření, které vrací zeleň nebo zadržuje vodu v urbanizovaném prostoru, pomáhá snižovat negativní dopady klimatických změn. Například ochlazovat okolí za letních veder nebo zpomalovat odtok za přívalových dešťů a zadrženou vodu hospodárně využívat. Je potřeba, aby se česká města a obce na změny klimatu postupně připravovaly a adaptovaly,“ uzavírá ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata ke smyslu Zelených oáz.

Přehled všech přihlášených projektů podle krajů si můžete stáhnout zde
Tisková zpráva ke stažení zde

Poznámky pro editory

• V roce 2016 získalo z programu Zelené oázy podporu 20 projektů z celé České republiky.

Fotografie ke stažení

Kontakt:
Zuzana Šeptunová, grantová manažerka programu Zelené oázy, zuzana.septunova@nap.cz, tel. 515 903 127, mob. 775 856 985
Martin Gillár, ředitel komunikace Nadace Partnerství, e-mail: martin.gillar@nap.cz, 515 903 122, 775 958 907