Zuzana Šeptunová
koordinátorka projektů zaměřených na vodu
Údolní 33 | 602 00 Brno | Česká republika
tel.: (+420) 515 903 127 | gsm: (+420) 775 856 985
zuzana.septunova@nap.cz

Adéla Mráčková
PR manažerka projektů zaměřených na stromy a vodu
Údolní 33 | 602 00 Brno | Česká republika
tel.: (+420) 515 903 123 | gsm: (+420) 721 468 231
adela.mrackova@nap.cz

Světový den vody je letos věnován odpadním vodám

Středa 22. března bude patřit vodě. Koná se totiž Světový den vody, který od roku 1993 vyhlašuje OSN.

Co je Světový den vody?

Světový den vody připadá od roku 1993 na 22. březen a jeho smyslem je připomenout důležitost vodních zdrojů a podpořit udržitelné nakládání s vodou, jejíž nedostatek může vést k drastickým globálním změnám. Každý ročník Světového dne vody je spjat s řadou osvětových akcí, které mají poukázat třeba na to, že na planetě téměř sedm set miliónů lidí bez přístupu k bezpečným vodním zdrojům v blízkosti domova. Důležitost bezpečných vodních zdrojů se odrazila i při definování sedmnácti „Cílů udržitelného rozvoje“, které OSN vyhlásila v roce 2015. Jedním z nich je právě téma čisté vody a její čištění.

Oficiální web Světového dne vody: www.worldwaterday.org

Fakta o vodě

• Celosvětově 80 % procent odpadní vody, kterou společnost vyprodukuje, se vrací zpět do ekosystému bez toho, aby byla upravena nebo znovu použita
  • 1,8 miliardy lidí využívá zdroje pitné vody kontaminované fekáliemi, které mohou způsobit choleru, úplavici, břišní tyfus nebo obrnu