​O granty na Zelené oázy soutěží sto projektů. Vítězové si rozdělí 1,4 milionu korun.

Celkem osmadevadesát projektů se přihlásilo do letošního ročníku grantového programu Zelené oázy.
Z necelé stovky vybere komise přibližně dvacítku úspěšných projektů, které pomohou do urbanizovaných prostorů navrátit zeleň a vodní prvky. Výsledky zveřejníme v půlce února.

Přihlášené projekty nyní projdou hodnocením, které završí zasedání odborné komise v lednu příštího roku. Jedním z důležitých kritérií pro hodnocení bude například míra zapojení veřejnosti. Chceme, aby projekty pomohly v co největší míře propojit obyvatele obce nebo města. Taková společná aktivita totiž může být vynikajícím nástrojem, jak lidi učit zodpovědnosti k místu, ve kterém sami žijí. Mezi další kritéria pak budou patřit například vhodný výběr druhů rostlin pro daný prostor, kvalita zpracované žádosti s konkrétními výstupy, které povedou ke zlepšení životního prostředí. Přednost dostanou projekty na místě přístupném veřejnosti.

„Jsme rádi, že i druhý ročník našeho grantového projektu přilákal zájem žadatelů o  podporu pro realizaci jejich zamýšlených projektů. Předpokládáme, že podobně jako v loňském roce bude opět těžký výběr těch, kteří finanční podporu získají.“
Tomáš Pavlík, CSR společnosti MOL Česká republika

Každé i jakkoliv malé opatření, které vrací zeleň nebo zadržuje vodu v urbanizovaném prostoru, pomáhá snižovat negativní dopady klimatických změn. Například ochlazovat okolí za letních veder nebo zpomalovat odtok za přívalových dešťů a zadrženou vodu hospodárně využívat. Je potřeba, aby se česká města a obce na změny klimatu postupně připravovala a adaptovala.

ZO_logolink_bez-textu-01.png